Можете да имате невероятен UX процес, но все пак може да ви е трудно да достигнете до хора онлайн поради по-малката видимост в търсачките. По същия начин можете да имате високо класиране, но това да сте най-високо в търсачките все още не може да задържи зрителите на вашия уебсайт, така че няма потенциални клиенти, няма реализация. Тъжно е, нали?  

Много боли, когато усилията ви са напразни. За специалистите по дигитален маркетинг или партньорски маркетинг, наличието на удобен за потребителя уебсайт е от решаващо значение за оптимизирането му. Преди да се отдадем изцяло на темата, нека изясним основите си, така че начинаещите да не продължават да си чешат главите. 

Какво е дигитален маркетинг? Каква роля играе в уебсайта? 

Дигиталният маркетинг може да се нарече и онлайн маркетинг. С помощта на дигиталния маркетинг фирмите популяризират своите продукти/услуги на дигитални платформи. Специалистите по дигитален маркетинг помагат на марките да достигнат до целевата си аудитория, като оптимизират тяхното онлайн съдържание като уебсайтове, страници в социални медии, изображения и уникално съдържание за промоции. 

Уеб сайтът е не само дигитален магазин на марката, но и нейната идентичност. 

Дигиталният маркетинг помага на уебсайта да служи ефективно на предназначението си. Насочване на целеви потребители към неговата целева страница, оптимизиране на страницата с продукти/услуги и създаване на стратегии за изграждане на авторитет в цифровото присъствие. Сега идва решаващият момент. Какво ще стане, ако вие, след като сте положили огромни усилия всеки път, когато клиент посети уебсайта ви, никога повече не се върне? Ако имате лош UX дизайн, потребителите ще си тръгнат с горчиво чувство. 

Ако потребителското изживяване е лошо и потребителите не могат да навигират в сайта, тогава оптимизацията за търсачки е безсмислена. Ето защо дигиталните търговци трябва да се тревожат за UI/UX на уебсайта. 

Точките по-долу обсъждат как един добър уебсайт помага на специалистите по дигитален маркетинг!

UX е просто добра марка

Марките трябва да гарантират, че потребителското изживяване засяга всяка област от взаимодействието на клиента с марката. Поради тази причина UX е от съществено значение за установяване на връзка с вашите клиенти.

Греъм Чарлтън, главен редактор на SaleCycle, заяви, че компаниите се стремят да ангажират потенциални клиенти със своите уебсайтове и съдържание като търговци. А това не може да бъде постигнато, ако обезсърчават клиенти с негативен опит. Положителният UX води до доволни клиенти. Става въпрос за разбиране на нуждите на вашите потребители и проектиране и предоставяне на съдържание за тях.

UX определя успеха на дигиталния маркетинг

Превъзходният UX може да увеличи видимостта на потенциалните клиенти в резултатите от търсенето. По-добрият потребителски интерфейс насърчава хората да изследват вашия материал, за да научат повече, минимизирайки степента ви на отпадане. Google обръща повече внимание на потребителското изживяване на вашия уебсайт, отколкото може да повярвате. Колкото по-ниска е степента на отпадане, толкова по-важно е за Google вашият уебсайт да съдържа подходящ материал и да удовлетворява намерението на потребителя за търсене.

И ако посетителят успее да намери информацията, която търси, той ще остане на вашия уебсайт за по-дълго. Следователно е време UX да се превърне в ръководство за преобразуване за потребителите, което е друга цел на дигиталните търговци, увеличаване на конверсията. Потребителското изживяване предоставя на потребителите безпроблемно онлайн изживяване, като ги насочва през различните етапи от тяхното пазаруване. 

Естетическото изживяване прави разликата

79% от купувачите признават, че търсят алтернативен уебсайт, ако този, на който са попаднали, не отговаря на очакванията им, което показва, че трябва да разработите целева страница, която се отличава от конкуренцията. Един добре проектиран уебсайт може да повиши процента на конверсия от посетител към клиент с до 200 процента в сравнение с лошо проектиран. Колкото по-прецизно е потребителското изживяване на вашия уебсайт, толкова по-голяма е вероятността посетителите да станат клиенти.

Едно нещо, което трябва да се отбележи е, че потребителското изживяване се простира отвъд създаването на естетически приятни интерфейси . Той също така обхваща всяка конструктивна стъпка, предназначена да привлече вниманието на посетителите и след това да ги преведе постепенно през фунията на продажбите и до решение за покупка.

UX оптимизира мобилното изживяване

Скорошното нарастване на използването на мобилни устройства ярко подчертава връзката. Изглежда очевидно, че мобилният UI UX е бъдещето. По-голямата част от клиентите получават имейли и извършват повечето си онлайн операции от мобилни устройства днес. Според доклад 67% от мобилните потребители са посочили, че предпочитат да купуват продукти от удобни за мобилни устройства уебсайтове, а 48% от мобилните потребители се дразнят, когато продуктите не са оптимизирани за мобилни устройства.

Ето защо оптимизирането на вашата целева страница за мобилни потребители е от решаващо значение, ако искате да продължите да генерирате реализации и да запазите репутацията на марката си. По-важното е, че удобният за мобилни устройства уебсайт е оптимизиран за добро мобилно SEO класиране.

UX помага на специалистите по дигитален маркетинг, като прави Google щастлив 

„Дизайнът не е само това, което изглежда и как се усеща“, каза веднъж Стив Джобс. Планирането е ключът към успеха. Това е основното потребителско изживяване. Ето защо трябва да бъде начело и в центъра на маркетинга. Ефективният маркетинг разчита в голяма степен на UX. Колкото и да популяризирате бизнеса си, никакви усилия няма да се отплатят, ако потребителското изживяване, което имат, след като стигнат дотам, е под нивото.

Когато един клиент е доволен, Google също е доволен. За да успеете, трябва посетителите да останат на вашия сайт и да не кликват далеч на съперник. Очевидно е, че това ще повиши класирането ви на страниците с резултати от търсачките. Google ще продължи да популяризира вашия сайт, докато потребителите ви са доволни.

Когато дизайнът и оптимизацията на потребителското изживяване (UX) са в основата на маркетинга, кампаниите като цяло стават по-ефективни. Вашата аудитория ще бъде или мигновено щастлива, че е взаимодействала с вашия маркетинг, или мигновено ще съжалява за решението си въз основа на основното преживяване на вашия продукт или уебсайт.

Къде се срещат дизайнът на потребителското изживяване и маркетингът?

Фокусирането върху персонализирано съдържание е един от най-важните аспекти на проектирането на UX, който е в съответствие със стратегията за дигитален маркетинг. В допълнение, изживяването на посетителите ще бъде подобрено, защото те ще се ангажират със съдържание, което е съобразено с тяхната личност.

Докато UX дизайнът се фокусира върху предоставянето на клиентите на това, което искат, дигиталният маркетинг има за цел да увеличи експозицията на марката, да генерира потенциални клиенти и да увеличи приходите. Тази цел на дигиталния маркетинг може да бъде постигната само ако хората могат да се свържат с предлагания продукт или услуга.

Един фантастичен дигитален маркетингов план може да доведе стоките или услугите до потребителя, който може или не може да направи покупка. Отличният UX дизайн гарантира реализации, тъй като хората се наслаждават на това, което виждат. Когато смесите двете (да го наречем UX дигитален маркетинг), вие ще уцелите целта.

Ето предимствата на UX в маркетинга:

  • Разработване на потребителски личности за персонализиране на продукти и услуги
  • Разграничаване от другите цифрови реклами чрез хуманизиране на хората
  • Разбиране на желанията и изискванията на клиента
  • Увеличаване на експозицията
  • По-добро генериране на потенциални клиенти
  • Зашеметяващи визуализации
  • Създаване на подходящо съдържание

В обобщение 

Потребителското изживяване е ключов аспект на дигиталния маркетинг. UX решава дали уебсайтът ефективно превръща посетителите в клиенти, които плащат. Потребителското изживяване се простира отвъд създаването на естетически приятни интерфейси. Той също така включва всяка положителна стъпка, предназначена да събуди интереса на посетителите и да ги преведе през фунията на продажбите и към решение за покупка.

Без добре проектирано потребителско изживяване марките рискуват да загубят значителна част от бъдещите клиенти. Това поставя SEO оптимизацията в опасност.