В тази статия ще ви обясним какво да очаквате от маркетинговите си канали, преди да предприемете крачка или да усъвършенствате това, което вече имате. Днес ще разгледаме рекламите в социалните медии и Google Ads, за да видим кое е по-добро за вашата компания или организация. Най-доброто решение за вас е по-долу, така че превъртете нататък, за да разберете кое работи най-добре!

Къде се вписват рекламите в социалните медии в моя маркетингов план?

Рекламирането в социалните медии може да бъде страхотно, когато искате да увеличите присъствието на марката и да се докоснете до аудиторията. Докато вашата общност расте и вие директно се ангажирате с клиентите, ще развиете корени във вашата индустрия и ще изградите информираност около вашата марка. Хората ще знаят името ви. Основният фокус тук върху рекламите в социалните медии е върху горното ниво на фунията на продажбите: информираност и внимание.

Плюсове на рекламите в социалните медии

Рекламите в социалните медии имат няколко предимства. Ето няколко:

 1. Разширете познаваемостта на марката

Потребителите може да не са готови да купят вашия продукт или услуга, без да знаят какво представлявате и какво представлявате, и да видят други случаи на употреба предварително. В социалните медии имате шанс да покажете доказателство, че вашият продукт или услуга е ефективен и обичан от клиентите. Покажете на аудиторията си защо трябва да изберат вас вместо друга марка.

 • Получете представа за вашата целева аудитория

Научете повече за вашата аудитория и какво я кара да кликва, когато публикувате социални реклами. Използвайте данните, събрани от тях, за да работите със следващата си кампания и да оптимизирате резултатите.

 • По-висок процент на ангажираност

Социалните медии са изцяло свързани с ангажирането на последователите – коментари и споделяния, харесвания и повторни публикации. Увеличете броя на ангажираността на аудиторията чрез непрекъснато и често публикуване на подходящо съдържание, което привлича вниманието или като обучава, забавлява или вдъхновява – или комбинация от двете. Това ще ги отведе до следващия етап от фунията, реализациите.

 • Увеличете трафика

Рекламите в социалните медии привличат широка мрежа от потенциални купувачи с повече трафик. Те може да не са на долните нива на фунията, но са любопитни. Има вероятност да не са готови да купят, но когато кликнат върху вашите реклами, те търсят повече информация за вашите услуги или компания и вероятно са по-склонни да се запишат за списък с имейли или бюлетин.

 • Нека се връщат

Рекламите в социалните медии са чудесни за повишаване на лоялността и доверието към марката. Нарастващата осведоменост за вашата марка или компания трябва да има своето място в социалните медии, за да подхранва тези започващи взаимоотношения с клиентите.

 • Намиране на вашата общност

Социалните медийни общности са много реални и много полезни за онези марки, които се опитват да създадат култура, среда и етнос около своя продукт или услуга. В зависимост от вашата индустрия, вашата марка може потенциално да се разрасне, да се възползва и да бъде изпълнена чрез стартиране и подхранване на онлайн общност. Ако се интересувате от маркетинг от уста на уста, тези комуникационни тактики могат да бъдат изключително полезни. Растежът на вашата компания разчита на нейните фенове.

Като цяло, рекламите в социалните медии са полезни за увеличаване на вашата експозиция, повишаване на осведомеността за марката и предизвикване на доверие на клиентите.

Тенденции в рекламата в социалните мрежи

Facebook и LinkedIn са големи играчи, когато става въпрос за маркетинг в социалните медии, но това вече не е норма. Областите, които са нормални за рекламиране в социалните медии, са TikTok, Twitter и Snapchat. Това са платформите, които непрекъснато се подобряват и развиват нови функции и цели, които са чудесни за дигитален маркетинг. Тук ще оценим фактите и цифрите.

TikTok

TikTok има около 1 милиард активни потребители месечно според Wallaroomedia. През януари 2021 г. Tik Tok е инсталиран над 62 милиона пъти, което го извежда до второто най-инсталирано приложение за неигри в света. Трудно е да се избегне тенденцията, че TikTok е водеща. Популярността му продължава да нараства и има голям потенциал за реклами и нови потенциални клиенти за вашата марка. Да не използвате този ресурс означава да обърнете гръб на цяла клиентска база.

Използването на възможности за увеличаване на вашата продажна сила е страхотно с рекламите в социалните медии в Tik Tok, но има и други начини освен плащането за рекламно пространство. Например опитайте:

 1. Иницииране на предизвикателства за марката и раздаване на подаръци
 2. Обединяване на сили с други създатели на съдържание
 3. Сътрудничество с инфлуенсъри

Twitter

Twitter остава една от движещите сили за стойността на рекламите чрез центриране и усъвършенстване на рекламата, базирана на ефективността. Въз основа на най-новия отчет на компанията, наскоро разшири своите инструменти и за малки и средни предприятия. Само през последното тримесечие вече направи 1,05 милиарда долара приходи от реклами. Рекламните ангажираности на Twitter се увеличиха с 32% на годишна база. Те продължават да показват обещания в своя рекламен сектор.

Snapchat

Разглеждайки отчета на тяхната компания за 2021 г., Snapchat винаги разширява своята потребителска база и създава нови възможности за марките да рекламират. Една от основните му цели в момента е да подсили инструментите за рекламодателите, за да могат да имат повече реализации и генериране на потенциални клиенти.

Потребителската база на Snapchat нараства с 23% година след година със 116% увеличение на приходите също през второто тримесечие на 2021 г.

И така, какво трябва да знам?

В зависимост от вашата целева аудитория може да се наложи да използвате Snapchat, Twitter или TikTok и не се притеснявайте за резултатите – тествайте го на платформите за следващата си рекламна кампания и продължете оттам.

Това, което трябва да разберете, е къде се мотае вашата публика. И вместо да проверявате всички платформи наведнъж, разберете целевата си демографска група, за да разберете къде ще бъдете най-популярни.

Къде се вписват рекламите от Google в моя маркетингов план?

Google Ads обикновено се използват за долната част на фунията от марките за увеличаване на реализациите. Компаниите на този етап трябва да са наясно, че инвестират в осведоменост и преобразуване, което подпомага потока на последователен, устойчив растеж.

Разглеждайки фактите и цифрите и само общата статистика, хората, които кликват върху реклами на компании, най-вероятно кликват върху компания, която изглежда позната или за която са чували. Само Google Ads може да не е достатъчен.

Плюсове на Google Ads

Работата с Google Ads може да бъде скъпа. Това е и голяма част от маркетинговия бюджет. Google Ads е страхотна опция за фирми, които искат бързо и бързо мащабиране. Ето някои плюсове в детайли:

 1. Печалбата води по-бързо

Планирането и стратегията за SEO оптимизация изискват време, за да се развият и да придобият органично сцепление и излагане и в социалните мрежи. Google Ads ви помага да се изправите пред топли потенциални клиенти и постепенно увеличава входящия ви трафик. Горещите потенциални клиенти са тези, които вече са наясно с проблема и търсят решение, следователно те са в Google и го търсят.

 • Помага ви да останете над конкуренцията

Google Ads ви помага да оптимизирате зададените от вас оферти и стратегии и по този начин да изпреварите конкуренцията на SERP (страници с резултати от търсачките).

 • Разширете обхвата си

Ако искате да достигнете до повече хора, можете да активирате кампанията си в Google Ads на различни платформи като YouTube, Gmail и дисплейни мрежи, за да получите присъствие и да спечелите сцепление.

 • Познайте по-добре целевата си аудитория

С Google Insights ще разберете целевата си аудитория по-добре от всякога, което може да ви помогне да оптимизирате бъдещи рекламни кампании. С ключови думи, демографски данни, местоположения и друга важна информация можете да създадете уникален и персонализиран имидж за вашата марка.

Може да бъде лесно да се предположи, че пускането на реклама на определен канал автоматично ще доведе до реализации. Често обаче има разминаване между нашите очаквания и реалността. Например, докато Google Ads може да са в дъното на фунията и е най-вероятно да дадат резултати в краткосрочен план, те все още изискват оптимизация и A/B тестване, за да достигнат крайния си потенциал.

Като алтернатива, хората в социалните медийни платформи може не винаги да търсят активно продукти/услуги, които вашият бизнес предлага – въпреки че може да имат интерес – така че е от съществено значение да се грижите за тези бъдещи клиенти и да останете нащрек, за да могат те да обмислят вашите компания, когато са готови да купят.

В обобщение, когато става въпрос за разширяване на вашия бизнес, от решаващо значение е да гледате на маркетинга като на инвестиция, а не просто на разход. Изисква се постоянство и реалистично разбиране на всеки маркетингов канал, преди да се стартират обширни рекламни кампании. Освен това всеки бизнес има свои собствени различни нужди и целева аудитория, което налага уникални маркетингови стратегии. Няма универсално по-висш или по-нисък канал; изборът зависи от специфичните характеристики, аудитория и цели на бизнеса.