Илюстрациите имат много цветови контраст, което прави вниманието към важна информация по-достъпно. Уеб дизайнерите го харесват, защото им позволява да създават уникални дизайни, които се отличават от тълпата. Този метод ви позволява да разработите уникални аналогии, цветови комбинации, герои и настройки, които ще работят добре с конкретна аудитория или група посетители.

Топ тенденции в илюстрациите за дизайн на уебсайтове

Днес съставих списък с най-популярните тенденции в илюстрациите, които можете да използвате на уебсайта си, за да го направите по-артистичен.

Геометрични абстрактни илюстрации 

В геометричната абстракция стандартните форми и изображения се пренареждат в едно цяло, което само по себе си разказва история. Този вид изкуство обикновено е нереферентно, което означава, че не зависи от нищо извън себе си.

През 2023 г. е важно вашият дизайн да не препъва потребителя, дори ако използвате геометрични и абстрактни рисунки, които също са малко странни. Има тънка граница между оригиналността и неяснотата; пресичането на тази линия може бързо да ядоса публиката ви. Трябва да се стремите да вдъхнете усещане за игривост и креативност, като използвате фини и причудливи геометрични дизайни.

2D илюстрации

2D графиките се използват много в анимацията и видеоигрите. Те показват движение на екрана по реалистичен, но плосък начин. Това е технология, която съществува от дълго време, но има причина да е класика. Тези графики са по-прецизни, по-лесни за разглеждане и лесни за разбиране от хората, без да са твърде много или твърде разсейващи.

3D илюстрация 

Интегрирането на 3D илюстрация в 2D илюстрация увеличава усещането за дълбочина. Тази мода беше на мода в интернет през последната година и не показва индикации за забавяне в скоро време, появявайки се в уеб дизайна, дигиталните интерфейси, социалните медии и други области.

Голяма част от 3D илюстрациите, обхващащи футуризма, могат да се видят в потребителските интерфейси на приложения и продукти за игри. 

3D илюстрацията е забележителна тенденция през 2023 г., защото позволява на дизайнерите да вдъхнат живот на идеите си. 3D илюстрацията дава на художниците и дизайнерите повече креативни възможности, независимо дали искат да пресъздадат съществуващи стоки или да създадат нещо ново.

Минималистична илюстрация 

Тенденцията на минималистичната илюстрация е страхотна за изчистен, непретрупан външен вид. Плоският дизайн, схематичните илюстрации и неутралните цветови палитри са примери за този стил. Освен това в дигиталните продукти; дизайн на интерфейса, плосък цвят и ограничена цветова палитра помагат на потребителя да се фокусира върху ключовото съдържание, без да го разсейват с твърде много детайли и тонове. Минималистичният дизайн се основава на принципа, че по-малкото е повече. Има прости линии, няколко неутрални цвята и прости текстури.

Модна илюстрация 

Бяха направени илюстрации в моден стил, като костюми, а модните дизайнери можеха да направят бързи скици, за да покажат как нещата биха изглеждали на различни модели. Повечето илюстрации в този стил са популярни сред модните дизайнери, но този стил вече е намерил място в уеб дизайна. Модерните стилове на модни илюстрации се използват в модни списания и онлайн магазини за дрехи.

Ретро илюстрация

Терминът „ретро дизайн“ обхваща голямо разнообразие от естетически подходи към визуалната комуникация, които черпят вдъхновение от миналото. Те включват всичко – от модерен графичен дизайн от средата на века и художествени стилове от 50-те години до ретро илюстрации от 70-те години.

Ако попитате, какво прави тази илюстрация толкова уникална? Това е така, защото включва елементи от по-ранен стил на дизайн или защото е актуализирана версия на този стил. В нова творба, която възприема винтидж естетиката и я представя по съвременен начин, се съживяват образи от по-ранни поколения.

Неонови илюстрации: киберпънк цветове

Преди да навлязат в уеб дизайна и логото, неоновите знаци са били използвани в рекламата дълго време. От 50-те години на миналия век местните рекламни кампании на много големи компании са изградени около тези знаци, за да накарат хората да опознаят техните марки.

Неоновите цветове имат основното предимство да се смесват добре с ярки и тъмни теми, добавяйки нотка харизма. Те имат причудлива и забавна атмосфера, когато се използват заедно с бял фон и ярка среда. Те разкриват своя сложен и детайлен характер, съчетан с тъмен фон и меланхолични тонове.

Изометрични илюстрации

Изометричният чертеж е 2D картина на нещо в 3D, като стая, сграда или дизайн. В сравнение с други начини за показване на 3D, едно нещо, което прави изометричния чертеж открояващ се е, че крайното изображение не е изкривено. Това е така, защото удължението на всяка ос е еднакво.

Изометричният дизайн е особено добър за придаване на дълбочина на фон, икона или лого. Графиките изглеждат по-реалистични, така че не могат да бъдат объркани с нищо друго, внасяйки яснота в онлайн дизайна. 

Това работи особено добре за дизайна на икони, тъй като иконите трябва визуално да комуникират концепциите, които представляват. Освен това той помага при контролиране на изживяването при сърфиране и визуалната йерархия.

Смесване на илюстрация и анимация 

Заедно това е отличен инструмент за привличане на вашите клиенти на място и те определено ще бъдат впечатлени. Освен това това позволява на дизайнерите да изпробват нови творчески идеи и да разработят страхотни методи за взаимодействие с графики в среди, базирани на реалния свят.

Създаването на модерни потребителски изживявания с помощта на интегрирана AR и VR технология разчита в голяма степен на приноса на цифровата анимация. Освен това можем да видим, че плоските рисунки се заменят с GIF файлове и други анимации в уебсайтове, мобилни приложения, блогове и социални медии.

Градиенти

Ако не знаете какво означава това, градиентът е плавна промяна от един цвят в друг. Атмосферните градиенти са един от най-популярните начини за рисуване днес. Те се използват много през последните няколко години, особено в дизайна на лого. Но тази година градиентите също се показват на илюстрацията. Те придават на снимките усещане за лекота и мекота. Що се отнася до тенденциите в илюстрациите за 2023 г., те вероятно ще останат горещи. Синьо и червено са цветовете, които най-често се използват заедно в градиенти.

Нереален

Сюрреализмът продължава да расте по популярност през 2023 г., така че заслужава да бъде посочен като една от най-новите тенденции в илюстрацията. Сюрреалистичните изображения, които изглеждат като излезли от сън, правят дигиталните продукти да изглеждат по-креативни и стилни. Те придават на софтуерния дизайн и мобилните приложения много изкуство. Тази много специфична тенденция зависи много от това как се използва. Но ако познавате добре аудиторията си и използвате този стил правилно, той може да направи страхотни неща за вашите дизайни.