Как можете да разберете, че потребителският интерфейс е добър? Когато е направен добре, добрият дизайн на потребителския интерфейс може да създаде безпроблемно и приятно потребителско изживяване, при което потребителите почти не забелязват елементите на дизайна. Когато е проектиран лошо, потребителският интерфейс може да раздразни и обърка потребителите, което може да доведе до изоставяне на продукта.

Тъй като хората взаимодействат с продуктите чрез потребителски интерфейси (UI), от решаващо значение е да се създават дизайни, които са удобни за потребителя. Компаниите, които искат да увеличат ангажираността на потребителите, да намалят броя на грешките и проблемите, с които се сблъскват потребителите, да подобрят функционалността и използваемостта и да насърчат лоялността на клиентите, трябва да дадат приоритет на добрия дизайн на потребителския интерфейс.

Разберете потребителите

Без ясна цел естетичните потребителски интерфейси са безполезни (въпреки че и обратното е вярно). Идята на продукта е предназначена за конкретно лице, изпълняващо конкретна задача. Познавайте своите потребители, техните цели и как и кога ще използват продукта, когато проектирате интерфейса за следващия си проект.

За да разберете как продуктът трябва да работи въз основа на това как и кога потребителите взаимодействат с него, вашият екип ще е събрал много данни от потребителски интервюта, проучвания и други техники за изследване на UX. Когато проектирате потребителския интерфейс, не оставяйте цялото това проучване да отиде напразно.

Лесна за разбиране навигация

Може да изглежда очевидно, но е лесно да се пренебрегне наличието на ясно дефинирани модели за навигация в целия продукт. Може ли потребител да идентифицира своето местоположение на всяка страница, откъде е дошъл и къде може да отиде? Ако не, добавете навигационен стил за навигация, така че посетителите да могат да видят страниците, които са посетили, преди да стигнат до тази страница.

Уверете се, че вашата навигация от най-високо ниво показва текущия раздел на потребителя. Моделите за навигация помагат на потребителите да навигират гладко в продукта. Потребителите могат да се изгубят и разочароват без ясна карта. Те често пропускат важни страници и инструменти и се чудят как са стигнали до там.

Поддържайте последователност

Последователността е от съществено значение при дизайна на потребителския интерфейс, защото подобрява възможността за обучение върху продукта. Усещането за познатост се създава, като се гарантира, че всичко на екрана има смисъл и функционира според очакванията на потребителя. Дизайнерите на UI постигат това чрез използване на повторение на компоненти, ефективна информационна архитектура и рационализиран външен вид и усещане за марката на продукта навсякъде.

Цветове и типография

Най-добрите примери за дизайн на потребителски интерфейс демонстрират задълбочени познания както за цвета, така и за типографията. Ако се уверите, че всичко, което потребителят вижда, е едновременно „на марката“ и достъпно, ще му бъде по-лесно да се концентрира върху задачата, вместо да се чуди за нещо друго.

Например, ако използвате червен текст на една страница и никъде другаде в приложението, това ще обърка потребителите. Несъответствия като тези могат да объркат потребителите, което дизайнерите на UI искат да избегнат.

Вземете предвид как потребителите ще обработват информацията, когато вземате решения за типография. Добрите примери за дизайн на потребителския интерфейс използват йерархична типография, за да разграничат заглавките, основния текст и текста на бутоните и да осигурят четливост. Добрата типография казва на потребителите върху какво да се съсредоточат в даден продукт.

Бутони и връзки

Всеки уебсайт и приложение използва бутони и връзки, така че потребителите имат очаквания за това как трябва да изглеждат и функционират. Има различни вариации на бутони и връзки в рамките на един продукт. Използването на последователни модели в бутоните помага на потребителите да предвидят какво ще се случи, когато използват тези елементи. Дизайнерите на потребителския интерфейс трябва да съобщават на потребителите какво прави всеки бутон и връзка чрез техния дизайн.

Взаимодействия

Съгласуваност съществува и във взаимодействията. Докато проектирате, помислете как потребителят прави взаимодействия. Потребителите знаят ли какво правят елементите на потребителския интерфейс, когато щракнат? Щракването върху карта ще отведе потребителите до друг екран или ще разшири картата? Дизайнът на взаимодействие включва състояния на задържане. Състоянията на задържане на курсора на мишката могат да бъдат от съществено значение за целите на разкриване на допълнителна информация (като например задържане на курсора на мишката върху диаграма, за да се видят допълнителни данни) или просто полезни (като връзка, променяща цветовете или добавяне на подчертаване при задържане на мишката, за да помогне на потребителите да разберат, че могат да кликнат върху него).

Ключът към успешния дизайн на потребителския интерфейс е последователността и това може лесно да се поддържа чрез подобен модел на взаимодействие.

Иконопис

В дизайна на потребителския интерфейс малките детайли имат значение. Дизайнерите използват икони, за да комуникират визуално функциите, функциите и съдържанието на продукта. След като са установени стил на икона и визуален език, от дизайнерите на потребителския интерфейс се изисква да продължат да го използват. Например „дом“ е представен с икона на къща, а „търсене“ е представен с икона на лупа.

Когато създавате свои собствени, бъдете в съответствие с дебелината на линията, запълнените срещу незапълнените форми и други дизайнерски решения. Визуалният дизайн не трябва да разсейва потребителите. Опитен дизайнер на потребителски интерфейс гарантира, че всички икони на продукти принадлежат към едно и също семейство икони и функционират по същия начин.

Език и терминология

Ако искате да улесните потребителите да навигират в интерфейсите, проектирайте ги по такъв начин, че всичко да е етикетирано по начин, който им дава свободата и увереността да преминават свободно от едно нещо към друго. Ключовата дума тук е последователност. „Добавяне“ и „Създаване“, например, може да изглеждат взаимозаменяеми. Ако обаче вашият инструмент винаги използва „добавяне“, потребителите може да се объркат, когато срещнат „създаване“.

Увеличете потребителския контрол и свободата

Когато хората използват продукт, те трябва да се чувстват спокойни и да могат да се движат, без да се притесняват, че случайно ще направят голяма грешка. Дизайнерите на потребителски интерфейс добавят неща като бутони за отмяна и съобщения за потвърждение към дизайна си, за да избегнат това.

Например дизайнът на Gmail на Google предоставя отлични примери за UI за предотвратяване на грешки. Ще се появи напомняне под формата на изскачащо съобщение, ако потребител посочи в своя имейл, че е прикачил файл, но след това щракне върху „изпрати“, без всъщност да прикачи никакви файлове. Това предупреждава потребителя за факта, че може да е забравил да прикачи файл към своя имейл.

Проактивно проектиран интерфейс

Въпреки че може да бъде предизвикателство да се предвидят нуждите на потребителите, най- ефективните цифрови решения правят точно това. Те са проактивни и се съобразяват с изискванията на крайния потребител. Помислете за пример за уебсайтове за електронна търговия.

С наближаването на празничния сезон клиентите вероятно ще започнат да търсят подаръци. Основното задължение на дизайнера е да улесни клиентите да намерят продуктите, от които се нуждаят. За да постигнете целта, добавете банер към началната страница, който препраща към страница със списък с всички възможни подаръци.

Винаги е добра идея да използвате проактивен подход като финален щрих на внимателно обмислен потребителски интерфейс.

Насочване на потребителите със съвети и трикове

Създаването на успешен потребителски опит е предизвикателство. Това се дължи на факта, че трябва да дадете на потребителя общ преглед на продукта и неговите характеристики за възможно най-кратко време, без да го отегчавате с дълги обяснения.

Потребителят трябва да може да използва приложението, но процесът на включване не трябва да отнема много време. Създаването и показването на насоки за включване на клиенти е най-добрата практика за комплексни решения. Те се водят стъпка по стъпка през приложението от потребителския интерфейс, който също предоставя съвети и напомняния за това, за какво е отговорен всеки компонент под формата на подсказки и друга контекстуално подходяща информация.

Направете интуитивен UI дизайн

Казва се, че потребителският интерфейс е интуитивен, ако може да се използва без много обучение. Това може да бъде постигнато чрез използване на добре познати шаблони за проектиране, като се уверите, че използването на цвят, типография и икони е ясно и последователно и гарантирате, че ако направите грешка, системата ви уведомява за грешката.

Потребителят може да се концентрира върху проблема, който се опитва да реши, въпроса, на който се опитва да отговори, или задачата, която се опитват да изпълнят, а не върху това как да използва системата. Досега сте се научили как да правите дизайн; нека обсъдим какво да избягваме, за да не правим лоши проекти:

Какво прави UI дизайна лош?

Добрият потребителски интерфейс (UI) може да ни накара да се чувстваме като у дома си и сякаш всичко е там, където трябва да бъде. Лошият потребителски интерфейс ще ви накара да се почувствате сякаш имате лош вкус в устата и искате да си тръгнете възможно най-скоро. Освен това лошият дизайн на потребителския интерфейс убива цялата креативност на дизайнерите, което затруднява потребителите да разберат информацията. Всички тези неща ще накарат потребителите да се почувстват объркани, разочаровани и дори ядосани.

Дизайнът е лишен от контраст

Искаме да видим уебсайт с ясен и свеж контраст, когато го разглеждаме. Това може да помогне на потребителите да четат и разбират информацията по-добре и по този начин да знаят как да извършат операцията. Ако няма контраст, цветовата комбинация и цялостното представяне на уебсайта ще завладеят потребителите.

Дизайн, който не е отзивчив

Доста обичайно е да се използва адаптивен дизайн, защото не виждаме причина да създаваме уебсайт, който не може да се адаптира към дадената резолюция и размер на устройството. Ако характеристиките или функцията не отговарят на нуждите, това е просто загуба на място и време. Например, това е от съществено значение, особено за уебсайтове и приложения за пазарски колички, които се адаптират към мобилни потребители. Ето защо е най-добре да правите повтарящи се тестове за използваемост, за да направите потребителския интерфейс безупречен.

Няма отзиви от потребители с данни за плагиатство

Не е лошо да черпим идеи от проекти на други хора, но трябва да сме сигурни, че имаме достатъчно потребителски данни, за да вземем правилното решение. Ако проблемът не бъде разрешен, това ще навреди на репутацията на марката.

Лоша IA (информационна архитектура)

Всеки иска да се открои от тълпата и неговата дизайнерска работа може да направи точно това. Ако обаче прекаляваме с креативния аспект на дизайна, това може да има обратен ефект. Лошата IA ще направи навигацията груба и ще разочарова потребителите в процеса.

Непохватен и муден интерфейс

Понякога трябва да събираме информация, свързана с потребителя, като проектираме по-добра форма, но бавната и тромава форма е пълна загуба на време. Неудобният потребителски интерфейс прави визуалните изображения много задушаващи, което създава лошо потребителско изживяване. Ето защо е за предпочитане да рационализирате включените стъпки, за да направите формата да изглежда стегната и ясна.

Заключение

Когато погледнете дизайна на потребителския интерфейс в голямата картина, е лесно да разберете защо е толкова важен. Това е причината някои компании да се справят добре, а други не. Това е начинът, по който вашият уебсайт говори на вашата аудитория и как тя научава за вашия бизнес. Това е единственият аспект от вашата функционалност, който никога не трябва да пестите или пренебрегвате.
Ако се нуждаете от опитни и креативни UI дизайнери, които да направят вашите продукти да се открояват сред тълпата, можете да се свържете с нас. Ще се радваме да ви помогнем!