Знаете ли, че на посетителите на уебсайта са нужни около 50 милисекунди, за да решат дали го харесват? Няма много време, за да направите трайно привличащо вниманието впечатление. Трябва да създадете мощен уебсайт, който ще привлече клиентите на място. Но как да определите кой тип дизайн ще завладее вашите потребители? Следвайте текущите тенденции в дизайна на потребителския интерфейс.

Според изследване 65% от широката общественост учат визуално, което означава, че трябва да видят информация, за да я запомнят. Следователно е много важно да направите уебсайтовете визуално привлекателни, за да накарате потребителите да изследват повече. Първите визуални впечатления имат силата или да спечелят потенциални клиенти, превръщайки ги в клиенти за цял живот, или да ги отблъснат завинаги.

Какви са 3-те златни правила на UI дизайна?

Независимо колко често се променят тенденциите, има няколко правила за дизайн на потребителския интерфейс, които ще останат вечни. Ако следвате тези правила, шансовете за създаване на успешен потребителски интерфейс нарастват неимоверно. Така че, ако се чудите…

1. Поставете потребителите в контрол на ситуацията

Потребителите ще се чувстват по-спокойни, ще учат по-бързо и ще придобият усещане за майсторство, ако им бъде позволено да поддържат известно ниво на контрол върху изживяването. Има няколко начина, по които можете лесно да поставите потребителите в контрол,

 • Позволете на посетителите лесно да се върнат на предишна страница. Това прави вашия уебсайт по-лесен за използване и позволява на потребителите да контролират своето пътуване. Можете да използвате опциите „Отмени/Повтори“. 

„Отмяна“ позволява на потребителите да правят промени и след това да отменят тези промени една по една. „Redo“ позволява на потребителите да отменят отмяната, така че да могат да продължат да правят модификации. Като добавите тези две малки функции, вие ще дадете на потребителите свободата да изследват, без да се въздържат.

 • Позволете на потребителите лесно да отменят действие. Независимо дали потребителят започва покупка, паричен превод или масивно изтегляне, той трябва да може да го прекрати по всяко време. Опцията Отказ трябва да бъде лесно достъпна и лесна за използване. Въпреки че потребителите в многоетапни процедури може да използват обратни връзки вместо Отказ, препоръчително е да дадете връзка Отказ, за ​​да избегнете нежелани щраквания.

2. Намалете когнитивното натоварване

 „Когнитивно натоварване“ се отнася до количеството информация, което работната памет може да обработи наведнъж. Намалете работата колкото е възможно повече, като избягвате потребителите да работят твърде много, за да използват вашия продукт. Можете да постигнете това, като следвате точките по-долу:

 • Осигурете визуална яснота: Подредете елементите на вашия уебсайт, за да покажете колко важни са те. Например, бутони или връзки, които са по-големи и имат повече цветове, ще привлекат окото на някого и ще покажат, че са по-важни.
 • Осигурете на потребителя много визуални подсказки: Потребителите могат да бъдат водени през вашия интерфейс с помощта на визуални подсказки и референтни точки. Направете навигацията на уебсайта си възможно най-предвидима. Не искате посетителят да бъде объркан относно предназначението на бутон или връзка или тяхното разположение.
 • Разпознаване вместо извикване : Насърчете разпознаването на потребителския интерфейс, като направите информацията и функционалността видими и лесно достъпни. Подсказките и чувствителните към контекста подробности, например, също могат да помогнат на потребителите да разпознаят информацията.
 • Уверете се, че вашите потребители могат да достигнат до местоназначението си с минимален брой кликвания, който може да бъде максимум 4 кликвания. Направете простия процес. Организирайте и групирайте елементите по начин, който е лесно достъпен. 

3. Направете интерфейса последователен

Поддържането на вашия дизайн последователен е от решаващо значение, за да накарате потребителите да се свързват и да се чувстват комфортно с приложението. Когато дизайнът е непоследователен, се превръща в хаос. Ако потребителите трябва да продължат да търсят модели за навигация за всяка уеб страница, те никога няма да се върнат. 

Цялостната последователност дава на зрителя усещане за структура. Това им помага да разберат по-добре вашето послание, идея или продукт. Той също така помага при създаването на рамка, в която дизайнерът да работи. Спестете им време и им позволите да се съсредоточат върху работата, която вършат, за да работят по-добре! Следните точки ще гарантират, че вашият дизайн е последователен :

 1. Уверете се, че вашият дизайн има визуална последователност . Използвайте същия цвят, шрифт и елемент, така че потребителите да знаят точно какво имате предвид и какво да очакват. Например бутонът с кръст трябва да е точно на едно и също място и с еднаква форма на всяка страница. 
 2. Вашият дизайн също трябва да има функционална последователност . Това означава, че всяка страница трябва да функционира идентично в целия интерфейс. Вашите бутони, менюта и падащи менюта не трябва да се променят, това ще разочарова потребителите. Така че поддържайте последователна навигация на всички екрани.
 3. Установете ясна визуална йерархия , като направите най-важните елементи големи и изпъкнали и се уверете, че всичко е равномерно разпределено по мрежата или добавете друг тип визуална организация.

Досега имате ясна представа как можете да създавате удобни за потребителя дизайни. Но напоследък дизайните трябва да са повече от лесни за употреба, те трябва да бъдат гъвкави и футуристични.

Съвременни UI тенденции

 В този раздел ще обсъдя 12-те модерни UI тенденции , които ще ви помогнат да направите завладяващи визуални дизайни. 

Неуформизъм

Неуморфизмът еволюира от скевоморфизма, за да разработи изцяло нов UX стил. 

Начинът, по който неуморфизмът се справя с дълбочината, е от решаващо значение. Докато не натиснете бутон, той ще изглежда повдигнат; след като го направите, ще изглежда потънал. Сенките и градиентите се използват за създаване на триизмерен вид в неоморфизма, което води до чист и модерен дизайн на интерфейса. Неоморфизмът разчита на нисък контраст, монохроматични цветови схеми и фини сенки, за да предаде усещане за дълбочина.

Този вид дизайн може да има потенциални проблеми с достъпността поради ниския си контраст, особено в тъмен режим. Хората с увредено зрение, слепота и цветна слепота ще имат трудности при взаимодействие с този стил на интерфейс. Следователно, за да се гарантира, че интерфейсът е достъпен въпреки ниския си контраст, успешният невроморфен дизайн изисква допълнително внимание към аспектите и принципите на дизайна като типография, пространство и йерархия. Тъй като дизайнерите решават проблеми, те могат да разработят различни методи за осигуряване на достъпност в невроморфните дизайни.

Тъмен режим

Проучване, публикувано в Medium, разкрива, че 82,7% от респондентите са използвали тъмен режим на своите устройства. Резултатите от проучвания, проведени от Android Authority и Polar, са сравними, като 91,8% и 95% от респондентите изразяват предпочитание към тъмен режим.

Apple твърди, че тъмният режим „улеснява концентрацията върху работата“. Освен това, според Microsoft, тъмният режим може да „намали напрежението на очите и да удължи живота на батерията.“ Google твърди, че тази функция „подобрява видимостта за хора с ограничено зрение и тези, чувствителни към ярка светлина. Беше получено маркетинговото послание: потребителите желаят продукта.

Потребителският интерфейс в тъмен режим е стил на дизайн, при който текстът е светъл, а фонът е тъмен. Тази цветова схема прави екраните на устройствата по-малко ярки и някои проучвания показват, че помага за подобряване на визуалната ергономичност, като я улеснява за очите. Потенциалното намаляване на умората на очите е полезно за интерфейси, където хората трябва да четат много текст отгоре, спестява енергия от батерията. Дори и аз харесвам тъмен режим. Този пример за уебсайта на тъмен режим ще направи концепцията по-ясна. 

Анимации 

Като хора ние просто обичаме анимацията! Нещо в тази странна комбинация от изображения и движения не спира да ни забавлява. Помага ви да добавите разказване на истории към вашите проекти. Потребителите са заинтригувани от движещи се обекти и изненадващи анимации, които ги насърчават да превъртат по-дълбоко, за да открият какво се случва след това.

Целта на анимациите в UI/UX обаче е повече от просто забавление. Анимацията в UX трябва да изпълни задача, за да ни зарадва истински. Например, може да ни информира, когато даден процес е завършен или да ни каже, когато правим нещо правилно. И ние наричаме това функционална анимация.

Има много видове функционални анимации в UI/UX. Функционалните анимации се използват за много цели, най-често срещаните 5 вида анимации са за зареждане. Преходите, превъртането, навигацията и действието са завършени. 

Удебелена типография 

Ако сте читател, ще видите автора да променя шрифтовете само за да изрази емоциите, като например главни букви и използване на курсив, детските книги имат различни шрифтове от книгите за възрастни. Ето как типографията играе решаваща роля и в различните стилове на дизайн на потребителския интерфейс. 

Удебелените шрифтове дават на потребителя чувство на сигурност и увереност. Удебелената типография привлича вниманието и се откроява от заобикалящата го среда. Цялостната естетика обаче трябва да бъде съществен (и интегриран) компонент от него.

Популярни уебсайтове прилагат тази стратегия. Не само уебсайтове, продукти и лога прилагат тези подобни шрифтове. С директен и проактивен подход удебелената типография изглежда е тук, за да остане и вероятно ще нарасне през 2022 г. Най-доброто използване на удебелена типография може да се види на целевите страници на Dropbox, Drift и Nike. 

Добавена реалност 

От доста време дизайнерите включват добавена реалност (AR) в дизайна на потребителския интерфейс (UI) и се очаква тази тенденция да продължи през следващите години. Задвижваните от AR функции ще направят разбирането на дизайна просто, прецизно и превъзходно.

Освен това AR технологиите позволяват на крайните потребители да получават обратна връзка за приложението в реално време. Най-важният аспект на дизайна на потребителския интерфейс с добавена реалност е анализът на потребителското поведение, включително възрастова група, прекарано време и очаквания. Медицинската индустрия е чудесен пример за това как AR може да се приложи към телемедицина или онлайн медицински консултации.  

Нека подчертаем следните тенденции в използването на добавена реалност в потребителските интерфейси:

 • Използвайте филтрите за лице в реално време на Snapchat като пример за AR в дизайна на потребителския интерфейс.
 • Създайте AR аватар, който прилича на вас.
 • Създавайте анимации в реално време, докато потребителят взаимодейства с мобилното приложение.

Виртуална реалност 

Съвременните дизайнери на потребителско изживяване използват виртуална реалност (VR) повече от всякога. Дизайнерите мислят не само за основите на фотографията, скицирането и дизайна на движението, но и за дълбочината, извития дизайн, взаимодействията, звуковия дизайн и околната среда.

Използването на VR в дизайна на потребителския интерфейс е:

 • Направете пълен 360-градусов изглед.
 • Използвайте извит дизайн, който улеснява потребителя да вижда текста или снимките.
 • Не превръщайте 2D неща в 3D неща, защото това отнема потапящото изживяване на VR.
 • Покажете всички елементи на потребителския интерфейс, изживявания, менюта, текст и всяка друга допълнителна информация за обект на същата дълбочина.
 • Имате нужда от възможности във VR, за да покажете кога даден елемент е интерактивен и кога се случват взаимодействията.

Гласов потребителски интерфейс и изкуствен интелект (AI) 

До 2021 г. повече от 50% от търсенията ще се извършват с помощта на глас, според някои проучвания, в ерата на Alexa, Siri и други гласово активирани асистенти. AI промени начина, по който се създават уебсайтове и създаде много стандартни начини за бърза комуникация между хората и машините. Един от най-добрите примери за това е възходът на чатботовете, които сега могат да бъдат намерени на почти всеки уебсайт или приложение.

 AI преодолява пропастта между човешкото познание и машинната автоматизация със своите сложни AI алгоритми и сложни процедури за машинно обучение.

Гласовият асистент може да помогне на посетителите на уебсайта на вашата компания при търсенето на продукти или услуги. Тъй като хората са свикнали с гласови чатботове и виртуални асистенти, UX дизайнерите трябва да интегрират VUI в своите приложения, за да ги направят по-ангажиращи за потребителите.

Съвети за интегриране на гласово взаимодействие в дизайна на потребителското изживяване:

 • Водете потребителите през често използваните функции
 • Приложете различни принципи на проектиране на гласов интерфейс
 • Разпознайте как хората естествено общуват чрез глас
 • Дайте избор на потребителите вместо графични потребителски интерфейси

Персонализирани взаимодействия с курсора 

Custom-cursor-interactions-UI-trends Технологията предоставя повече възможности от всякога, тъй като нашите устройства и техният софтуер продължават да напредват. Уебсайтовете често прилагат микроанимации и прекалено ярки взаимодействия, за да се откроят сред другите уебсайтове. 

Основната цел на използването на персонализиран курсор трябва да бъде увеличаване на броя на взаимодействията. Например, насърчаване на потребителите да видят повече, като кликнат върху връзка или изображение.

Вместо да правите курсора изцяло стилистичен, концентрирайте се върху създаването на курсори, които подобряват потребителското изживяване. Можете също да експериментирате с него, като използвате множество форми и размери, но знайте кога да спрете и кога е подходящо. Не искаме да разочароваме потребителите. 

Едно от най-модерните взаимодействия е, когато движението на курсора ми функционира като вход, създавайки живи и забавни резултати. 

Плосък дизайн

Плоският дизайн е стил на проектиране на потребителски интерфейс, който използва ярки цветове и прости, двуизмерни форми. Често срещан контраст е скевоморфният стил, който имитира свойства от реалния живот, за да създаде илюзията за триизмерност. 

Има много причини, поради които плоският дизайн на уебсайтове помете мрежата като буря. Комбинацията от прост потребителски интерфейс, смели цветове, ясни изображения, ясна навигация, отличителни шрифтове и текст, който е лесен за четене, прави плоския дизайн предпочитаната опция за много дизайнери и клиенти.

 Този плосък дизайн стана популярен, след като беше внедрен в популярни продукти като Windows 8 на Microsoft, iOS 7 на Apple и Material Design на Google. Можете също да разгледате тези примери , за да разберете по-добре плоските дизайни. 

3D графики 

Сред най-актуалните тенденции в дизайна на потребителския интерфейс за годината, 3D графиките се издигат над творческите експерименти. Интегрирането на различни 3D графики в мобилни и уеб интерфейси безспорно е трудна задача, която изисква специализирани умения и артистично око. Освен това отнема много време. Ползите обаче са изключително важни:

 • Безспорно е привлекателен и потребителите никога няма да го пренебрегнат.
 • 3D визуализациите често изглеждат фотореалистични, което е значително предимство за дизайна на потребителския интерфейс: графики от този тип могат да спасят играта в случаите, когато фотосъдържанието е или невъзможно за постигане, или е много скъпо.
 • Нищо не може да ви помогне повече от футуристична атмосфера.

За дизайна на потребителския интерфейс фактът, че 3D визуализациите често приличат на фотореалистични изображения, е голям плюс. Графика от този вид може дори да ви позволи да спечелите играта, ако фотосъдържанието, от което се нуждаете, е изключително трудно за получаване или прекалено скъпо. Няма по-добър начин да създадете футуристична атмосфера. Индустриите, които използват най-много 3D графики, са игри, храна, домашен декор, приложения за електронна търговия и NFT. 

Плавен градиент 

Градиентът е постепенен преход от един цвят към друг. Градиентите са известни също като цветови преходи. Ако все още не сте сигурни, тогава помислете за логото на Instagram. 

Това показва, че градиентите вече не са ограничени до страхотни дизайни на потребителския интерфейс, хората ги използват върху лога, опаковки, приложения и печатни материали. Хората изглежда са влюбени в него от 2018 г.!

Градиентът привлича вниманието и завладява по две причини. Първо, те могат да смесват цветове и да създават комбинации от контрастни и подобни цветове. Второ, той е изключително гъвкав. Тя може да бъде смела или фина, фокус или фон на дизайна. Градиентите могат да създават нови цветови комбинации, които се чувстват модерни и различни, придавайки на дизайна уникално усещане.

Илюстрации 

Хората са естествено привлечени от други хора и затова илюстрацията създава разлика. Илюстрацията помага за диференцирането и разграничаването на продуктите с потребителски интерфейс. В морето от дигитални платформи е важно да се откроите. Цифровите или ръчно рисуваните, 2D или 3D илюстрации могат да имат различна естетика. 

Когато се комбинират с анимационен дизайн, илюстрациите могат да съживят статичните страници. Добавянето на герои към цифрова платформа или продукт може да увеличи ангажираността на потребителите, съпричастността и запомнянето.

Вместо да разсейват потребителите или да забавят платформата, илюстрациите трябва да подобряват потребителското изживяване. Когато са направени правилно, илюстрациите могат да повишат конверсиите и потребителското изживяване, персонализираните илюстрации са заменили стоковите снимки, за да придадат на вашите проекти уникален вид и да разкажат историята на вашите продукти. 

 Това обобщава най-популярните 12 тенденции в дизайна на потребителския интерфейс за 2023 г. Още нови тенденции ще се появят през следващите няколко години, това наистина повдига въпрос. Поддържането на информираност за най-новите тенденции в дизайна на потребителския интерфейс ще ви позволи да сте в крак с най-новите иновации. Най-ефективният метод е да четете блогове и да следвате дизайни.

Обобщавайки

Всеки е бил свидетел на възхода и падението на емблематични модни артикули и артистични движения. Същото важи и за тенденциите в дизайна на потребителския интерфейс. Тенденциите в дизайна на потребителския интерфейс се изместват от интерфейси, които имитират обекти от реалния свят, към интерфейси без разкрасяване. Всеки има своите предимства и недостатъци. С разбирането на тези тенденции в потребителския интерфейс можете да създавате и тествате нови, което е от решаващо значение за иновациите, напредъка в дизайнерската индустрия и подобряването на вашата дизайнерска практика. Просто казано, развълнуван съм да видя какво крие бъдещето на потребителския интерфейс.