Инфлуенсър маркетингът увеличава популярността си. Една от причините е защото има значително влияние върху SEO и маркетинг съдържанието. Ето как!

Няма как наскоро да не сте чували термина „инфлуенсър маркетинг” и със сигурност сте мислели как да го усвоите като стратегия. Има вероятност да не знаете пълната цел на стратегията, защо е важна или как да я внедрите по практичен начин, който да подсилва другите ваши онлайн маркетинг усилия. Тъй като аз съм голям проповедник на ползите от инфлуенсър маркетинга, бих искал да разсея някои слухове, да сваля картите на масата и да посоча как точно инфлуенсър маркетингът може да помогнеза SEO и маркетинг на съдържанието.

Ползите от инфлуенсър маркетинга

Първо, нека идентифициране основите на стратегията. „Инфлуенсър маркетинг” се отнася до инфлуенсъри, което е широк термин обхващаш всеки в твоята ниша, който има забележително, влиятелно присъствие. Това са предимно изпълнителни директори, консултанти, успешни лидери и предприемачи в различни бизнеси, хора с голям брой последователи в социалните медии, голяма мрежа от връзки и най-важното – очарована аудитория. Те могат да имат собствени съдържателни платформи или може да оставят послания предимно в социалните медии, но това което е важно – те имат голяма тежест във вашата специфична сфера.

Чрез инфлуенсър маркетинг, вие ще се възползвате от тази вече създадена и работеща система от връзки и влияние за ползите на вашия собствен бранд. Сред главните предимства на този подход (конкретно за SEO и съдържателен маркетинг) са:

  • Повишение на обхвата на съдържанието. Всяко съдържание, което създавате, споделeно, с отговор или коментирано от инфлуенсър, веднага ще получи по-голям обхват и ще стане видимо за потенциално хиляди нови последователи и читатели.
  • По-голям растеж на аудитория. Всеки, който вижда, че сте ангажиран с инфлуенсър, има по-голям шанс да ви последва, което води до по-бързо нарастване на аудиторията. По-голямата аудитория означава повече споделяния, повече връзки и разбира се, повече трафик.
  • По-авторитетни входящи връзки. Забелязването от страна на инфлуенсър ви дава шанс да спечелите място за линк в домейн с много висок авторитет – мислете за това като пряк път към получаването на линк от високопоставен издател.
  • Допълнителни възможности за съдържание. Докато изграждате взаимоотношения с повече инфлуенсъри, някои от тях биха могли доброволно да дадат тяхно съдържание за вашия блог, което ви дава повече възможности за потенциално развитие.

Лични брандове и корпоративни брандове

Преди да навляза по-дълбоко в дискусията за правилното използване на инфлуенсър маркетинг кампания, бих искал да направя съществено разграничение между личните и корпоративните брандове. Корпоративният бранд е собственост на бизнеси и организации, които публикуват от свое собствено име ( например Twitter feed-а на Home Depot). Личните брандове са профили на самостоятелни лица, които се свързват с даден вид бизнес, но публикуват съдържание от тяхно собствено име. Обикновено личните брандове са по-силни инлуенсъри, защото хората се доверяват повече на други хора, отколкото вярват на корпорации. Те също така са по-лесни за личен контакт и е по-вероятно да ви помогнат за нещо.

Както бихте могли да си представите, използването на вашите лични брандове в инфлуенсър маркетинга също е достатъчно изгодно. Вие ще бъдете третирани като равни и ще ви вярват повече от самото начало. Възможно е (и понякога доста изгодно) да използвате корпоративни марки от двете страни на уравнението, но личните брандове са по-сигурен залог.

Таргетиране на точните инфлуенсъри

За да дадете ранен стартов импулс, трябва да се насочите към правилните инфлуенсъри. Първо, направете списък с всички такива лица, които можете да намерите във вашите целеви платформи (независимо дали това е в сфера на блогър или в специфична медийна платформа). След това стеснете списъка до тези лица, които са най-подходящи за вашата пазарна ниша или индустрия. Когато започвате е добра идея да се свържете с по-малко известни личности и след това да работите по ангажирането на по-известни такива – иначе е възможно често да бъдете отхвърляни.

Пригответе се да стартирате

Получаването на утвърдителен отговор или подкрепа от страна на инфлуенсър не е чак толкова трудно, но винаги има риск да получите смесени резултати. Започнете, като обикновени последователи, които правят коментари от време на време за тяхната работа и споделяйте техния труд в собствения ви профил. Ако имате късмет, те ще ви забележат и ще започнат да споделят части от вашите материали, като това ще завърши цикъла. Ако това не се получи както сте го очаквали, можете да повишите ангажираността си като им задавате въпроси за индустрията или дори като им задавате въпроси за мнението им относно нещо, което наскоро сте публикували. Целта е да ги накарате да се обвързват с вас по всички възможни начини, за да се повиши видимостта ви в избраната платформа.

Текущо изграждане на връзки

Едно обвързване не би трябвало да е достатъчно да задоволи вашия глад. Ако искате максимални резултати от вашата стратегия, трябва да изградите и да поддържате връзката ви с инфлуенсър за по-дълги разстояния. Посещавайте редовно техните публични или онлайн прояви, споделяйте съдържанието им и продължавайте да коментирате техния материал. Колкото по-често правите това, толкова повече ангажираност ще получите и толкова по-представителни, и достъпни ще изглеждате в очите на новите последователи.

Да се превърнеш в инфлуенсър

Последното нещо, което ще спомена за инфлуенсър маркетинга е темата за превръщането в инфлуенсър. В момента, в който започнете да изграждате повече връзки с инфлуенсъри (предпочитаемо за личния ви бранд), ще започнете да станете по-разпознаваем и забелязван в тези среди. Подпомогнати от по-силно, уникално съдържание, вие ще започнете да изграждате такова, което опонира онова на вашите първи инфлуенсъри, скоро след това вие самите ще можете да се наречете инфлуенсъри. Насетне, вашите усилия и отговорности трябва да се насочат към изграждане на репутация, на изграждане на още по-голяма аудитория и може би пренасочване на стратегията в посока помощ на нови играчи, които се опитват да изградят собствена репутация.

При положение, че започнете някакъв вид SEO или стратегия за маркетинг на съдържанието, то инфлуенсър маркетингът е задължителен. Той обективно подсилва кампаниите ви и не струва нищо повече от частица от времето ви. Освен това има няколко периферни ползи от инфлуенсър маркетинга, които не споменах, защото те не засягат толкова директно SEO-то или маркетинг съдържанието; авторитет при споменаване и асоцииране, предимства в мрежата в реално време и бъдещи възможности в триадата работа/клиент/партньорство.