SEO срещу „Вирусен Маркетинг “

Изглежда днес има милиони начини за генерирането на трафик в мрежата. Всеки има свое собствено мнение, кой точно начин е най-ефективен и работи добре. Независимо от вашата гледна точка по въпроса, спор няма относно факта, че високо класираният уебсайт постоянно получава по-голям трафик в мрежата и то с минимални усилия. Просто защото се намира на върха на класирането в търсачките по дадена ключова дума или фраза. Въпреки това, има един метод с „дълбоко ненаучни“ основи, който може да ви спаси в мрежата – подобен е на тезата „да стана богат бързо“. Вид интернет трафик сие той и се нарича „вирусен трафик“. Вирусния трафик, е този който трафик, който идва от източници различни от търсещите машини! Нещо подобно на израза „ от уста на уста“ – само че в мрежата. Например видео качено в YouTube, което изпраща хиляди потребители за едно денонощие към сайта ви, би могло да бъде вирусен трафик (от вирусно споделяне в нет социума). Така погледнато, кое е по-доброто решение за популяризацията на сайта – оптимизирането за търсещи машини или вирусния трафик / споделянето?

Усилия и Инвестиции

Погледнато от към усилия и вложени инвестиции, вирусния маркетинг не струва нищо в повечето случаи. Въпреки това, той може да донесе доста трафик към сайта ви, само с едно единствено качване на видеоклип или с хитов пост просто. От друга страна SEO оптимизацията за търсачките изисква време и постоянство, с оглед на това да бъде ефективна. Дори след месеци на опити за SEO оптимизиране за търсачките, някои хора никога не достигат до същински успех. Просто им липсва професионален опит и точните инструменти за целта. Те не могат да надскочат в класирането професионалните притежатели на уебсайтове, които са практикували оптимизация на сайт като занаят доста дълго време преди това. И все пак, ако сте нов уебмастър и нямате никаква идея за това, какво ще се хареса на търсачките онлайн, вашата първа цел трябва да бъде да се опитате да генерирате вирусен трафик за сайта си, като използвате който и да е метод, който познавате за целта.

Устойчивост и Стабилност

За нещастие или съжаление вирусния маркетинг не е толкова стабилен и устойчив, понеже обикновено за няколко дни от започването на повишаването на нивата в трафика, отмира. СЕО птимизацията за търсещи машини обикновено трае за дълги периоди от време – докато сайта ви е високо класиран в мрежата за специфични ключови понятия. И все пак добре е да се отбележи, че оптимизацията на сайт носи нестабилни резултати, дори и когато тя е успешна. Някои дни можете и да имате хиляди посетители на сайта, докато на другия ден може да нямате и един. Просто не може да се каже със сигурност. Това е истината независимо колко е голям вашият сайт и каква е неговата тематика на фокус. Няма, как да се предвидят интересите на потребителите в мрежата и тези на сайта ви. Вирусният маркетинг е значително по-стабилен – докато трае разбира се. От тази гледна точка е доста по-примамлив, но все пак има потенциала да бъде също толкова нестабилен, както и SEO оптимизацията за търсачки и трафика носен от нея. Главното, което трябва да се каже е, че интернет трафика е нестабилен по своята същност и поради тази причина е важно да внимавате за ефективността на своето интернет съдържание / присъствие и методите за неговото маркетингово представяне.

Кривата на знанието и научаването

Може би забелязахте вече, че СЕО практиките не са за плахите сърца и изискват безбройни часове на проучвания. Те трябва по силата на волята да бъдат вградени в стратегии, които могат, а биха могли и да не – да ви изградят успешно онлайн лице. Успеха може да дойде за месеци, но може и да сте в застой. Да генерирате вирусен трафик в мрежата и той да приижда на база видео в YouTube навярно е по-лесния начин да се сдобиете с така ценният трафик към сайта ви. Все пак вирусния трафик е наука и изисква солидна доза практика, умения и разбиране на материята. Трябва да знаете, какво хората искат, какво търсят и тогава залагайки на него да вдигнете „врява и пушек“ около себе си онлайн. Разбира се може и да го направите без нужните знания, ако се смятате за достатъчно голям късметлия. В крайна сметка добрият стар трафик идващ от СЕО оптимизацията за търсещи машини е доста по-печеливш, по-последователен и по-устойчив от вирусния трафик. Обаче вирусния трафик пък ви осигурява добри дози вливане на адреналин в представянето на сайта ви в мрежата и краткотрайни избухвания на трафика. Това и дори най-доброто SEO не може да ви го предложи и генерира! Затова използвайте и двете практики!!!